Výzva k zajištění stomatologické péče v Moravskoslezském kraji

Vážení přátelé, 

již několik let se snažím ve svém senátním obvodu pomoci se zajištěním stomatologů. K dnešku máme v provozu 4 zubní ordinace a další v Rýmařově, Bruntále, Krnově, Městě Albrechticích a Jindřichově, ve Slezsku připravujeme. Bohužel je v našem regionu celá řada zubařů v předdůchodovém či důchodovém věku… a zatímco se nám jednoho kolegu podaří zajistit, tak často další plánují konec své praxe. 

Z tohoto důvodu jsem jako senátor inicioval ve spolupráci s primářem zubní kliniky z Ostravy Lubomírem Beranem výzvu. Výzvu k zajištění stomatologické péče v Moravskoslezském kraji směřujeme ministrovi zdravotnictví a také šéfovi VZP. Jsem rád, že jen v našem regionu – potažmo našem senátním obvodu a také v okrese Karviná – výzvu podepsalo 105 starostek, starostů a primátorů – napříč politickým spektrem. Moc jim všem děkuji. Snad již přesvědčíme kolegy z Prahy, že situace je opravdu vážná.

Výzva totiž není pouhým výkřikem, ale obsahuje 5 bodů, které mohou pomoci k urychlené nápravě zoufalé situace. Jedním z bodů je rychlé otevření studijního oboru stomatologie na Ostravské univerzitě. Další body se týkají mladých absolventů, kteří vystudují za peníze daňových poplatníků, ale často odmítají pracovat na pojišťovny /a chtějí přímou platbu po pacientech/. Dle našeho názoru by po škole měl každý zubař odpracovat několik let právě na smlouvy s pojišťovnami. Chceme otevřít otázku mediků ze Slovenska, kterých je na našich lékařských fakultách mezi 30-50 procenty a velká část absolventů se vrací na Slovensko, aniž by u nás svá bezplatná studia odpracovala /zde nejde pouze o zubaře/. 

Požadujeme, aby vznikla další zkušební komise pro zahraniční stomatology v Brně, a také požadujeme častější termíny zkoušek. Navíc trváme na tom, aby došlo ke zjednodušení zkoušek a přihlíželo se zejména na praxi a zručnost stomatologů z ciziny, kteří u nás chtějí pracovat.

No a posledním bodem je narovnání ceníku u jednotlivých stomatologických výkonů, aby existovala spodní a horní hranice za určitý výkon. 

Věřím, že pan ministr naši výzvu, kterou podpořilo také vedení Moravskoslezského kraje, pan děkan lékařské fakulty Ostravské univerzity docent Maďar a řada dalších, vezme zcela vážně. Problém se zajištěním stomatologické péče pro občany včetně dětí se totiž musí řešit na vládní úrovni. Já slibuji, že do doby, než-li se podaří prosadit některé z bodů ve výzvě, určitě budu shánět další zubaře pro náš region, aby i zde měli občané zajištěnou nejen základní péči. Krásný den

Ladislav Václavec