[z médií]: Krnovská nemocnice bojuje o magnetickou rezonanci

Všude kolem Krnova, v každém kraji má nemocnice magnetickou rezonanci. Jen v Krnově ne, bohužel ne vinou vedení nemocnice, ale z důvodu zamítnutí dotace ze ministerstva. Přitom magnetická rezonance je v oblasti lékařství klíčová a lidé z Krnova a okolí za ní musejí dojíždět i hodiny. Proč?

zdroj: Blesk, mutace Krnov, 28.07.2016

Vyšetření magnetickou rezonancí je pro lidi z Krnovska, Bruntálska a Jesenicka téměř nedostupné. Nemocnice v Krnově proto žádá o pomoc ministra.

V okrese Bruntál zcela chybí magnetická rezonance a lidé za ní musí cestovat doslova hodiny. Přístrojová komise při Ministerstvu zdravotnictví přesto zamítla, aby se toto diagnostické zařízení stalo součástí vybavení krnovské nemocnice, která je spádovou nemocnicí pro podstatnou část zmíněných oblastí a má řadu oddělení, včetně např. iktového centra, na nichž závisí záchrana lidských životů.
„Proti rozhodnutí přístrojové komise jsme se odvolali k ministrovi zdravotnictví a budeme všemi silami bojovat o získání magnetické rezonance,“ říká ředitel krnovské nemocnice doktor Ladislav Václavec, který současně vede také Slezskou nemocnici v Opavě.
Přístroj chybí domácím i turistům z Jeseníků Nová magnetická rezonance měla sloužit pro celý okres Bruntál a Jeseník, které mají spousty pacientů a navíc špatnou dopravní dostupnost.
„Obyvatelé Bruntálska si zaslouží srovnatelné podmínky péče jako jinde v České republice. Tím spíše, že cestování je pro ně zejména v zimních měsících velmi složité,“ míní ředitel Václavec.
Do spádové oblasti krnovské nemocnice patří i velmi rozlehlý region s pohořím Jeseníků, kam se mimo vlastních obyvatel koncentruje i velké množství turistů. V Krnově tak evidují velký počet pacientů, kteří by měli projít vyšetřením na magnetické rezonanci. Rezonance je vhodná i pro těhotné ženy Vyšetření magnetickou rezonancí dobře zachycuje stav měkkých tkání, což je důležité při vyšetření mozku, páteře i kloubů, kde se zobrazí i drobné vazy.
„Vyšetření přitom neprodukuje magnetické záření, takže je neškodné pro děti i těhotné ženy,“ vysvětluje chirurg Václavec důvod, proč o magnetickou rezonanci stojí nejen jako ředitel krnovské nemocnice.
Zástupci zdravotních pojišťoven se ale postavili proti doplnění přístroje do Krnova s tím, že pacienti mohou dojet do Šumperku, kde se nyní magnetická rezonance buduje, nebo do Opavy či Ostravy.
Dojet na vyšetření teď trvá hodiny.
blesk-rezonance
Nejbližší rezonance je ve Slezské nemocnici v Opavě. Ta má ale sama o sobě spádovou oblast s 170 000 obyvateli. Přes veškeré snahy tedy nedokáže vyšetřit všechny potřebné pacienty z Bruntálska.
Navíc v srpnu a září bude z důvodu obměny zcela mimo provoz a pacienti z Opavska i celého Bruntálska se musí objednat k vyšetření jinde. Na výběr mají Fakultní, Vítkovickou a Městskou nemocnici v Ostravě, případně nemocnice v Novém Jičíně, Karviné a Třinci nebo soukromá pracoviště v Havířově a Frýdku Místku. Dojezdový čas do krajské Ostravy je ale kolem hodiny, do dalších měst i déle. Kdy se na ministerstvu rozhodne o podaném odvolání krnovské nemocnice, zatím není jasné.