K Senátu

Senát je druhá komora parlamentu a existuje zejména proto, aby nebylo tak snadné schválit hloupé, neúplné nebo zbytečné zákony a aby se lidé mohli spolehnout na ochranu svobody a svých základních práv daných Ústavou.

Co projde Poslaneckou sněmovnou, ještě zdaleka nemusí projít v Senátu. Senát se každé dva roky z jedné třetiny obměňuje. I proto tedy má jinou pozici než Poslanecká sněmovna s jejím čtyřletým cyklem voleb. Politické strany díky tomu nemohou snadno obsadit většinu současně v Poslanecké sněmovně a současně v Senátu, což je dobře.

Do Senátu zamíříte, pokud budete chtít projednat Vaši občanskou petici a být veřejně slyšeni ve věci, kterou v petici popisujete. Za senátorem půjdete, pokud budete chtít podporu pro Vaši obec nebo město – lepší dopravní dostupnost, dokonalejší zdravotní péči, rozvoj malého podnikání, pomoc pro seniory, lepší školství atd. Senátor nezastupuje celý kraj, ale místo, ve kterém jste si ho zvolili a kde většinou i on sám žije. Takže na jeho práci pro Vás máte nárok a taky je na ni dobře vidět. To je to, co mě na práci senátora zajímá –  nečekat, až se samo něco změní, ale přispět ke změně.

Senátoři jsou vlastně jediní, kteří mohou z praxe v regionech přenášet do schvalování zákonů vylepšení nebo zamítnutí jednotlivých ustanovení, které navrhla vláda a schválili poslanci.

Senát sám – a dokonce i jednotlivý senátor sám – může navrhovat zákony. Senátoři svými hlasy rozhodují o jmenování konkrétních lidí do institucí, které chrání občany – Ustavní soud, Úřad pro ochranu osobních údaj –  a navrhuje kandidáty na ombucmana a jeho zástupce. Senát jako jediný může podat žalobu i proti prezidentovi. Novely ústavních a volebních zákonů a Ústavy se neobejdou bez Senátu a ani poslanci nemohou vůli senátorů přehlasovat.

Senátorům přísluší i právo spolurozhodovat o vyslání našich vojáků za hranice a o tom, jak budou vypadat mezinárodní smlouvy a vazba k EU.

Senát je tedy potřebná instituce. Proto vstupuji do senátních voleb, a to jako nezávislý kandidát na kandidátce hnutí ANO, abych měl za sebou silnou stranu a dokázal tak snadněji prosadit věci, které považuji za správné.