Region se konečně dočká magnetické rezonance

Ladislav Václavec dokázal po dlouhých 8 letech získat souhlas přístrojové komise k pořízení magnetické rezonance pro nemocnici v Krnově. Pacienti z celého regionu již nebudou muset čekat i tři měsíce na důležité vyšetření, které museli absolvovat v Opavě či v Ostravě.

Třikrát ne
Prolobovat potřebný přístroj, jehož pořizovací cena se pohybuje kolem 32 milionů korun, bylo složité. „Žádost o pořízení rezonance jsme přístrojové komisi předkládali třikrát. Vždy neúspěšně. Mezi jednotlivými žádostmi musela navíc uplynout dvouletá lhůta, aby mohla být žádost opět předložena. Tentokrát jsem požádal o zkrácení dvouleté lhůty a předložil žádost opětovně,“ popsal situaci senátor Václavec.

Většina pro
Před samotným hlasováním senátor prožil náročné období. „Bylo mi jasné, že pokud rezonanci nezajistím nyní jako senátor, tak už nikdy. Z patnáctičlenné komise se mi po mnoha schůzkách a jednáních podařilo přesvědčit dvanáct jejích členů a návrh tak bez větších problémů prošel úspěšně hlasováním,“ řekl Ladislav Václavec.

Už vše připravují
Vedení nemocnice začala již v průběhu prázdnin pracovat na projektové přípravě. „Chtěli bychom na konci roku soutěžit stavební práce na přístavbu, ve které bude magnetická rezonance umístěna,“ uvedl Václavec. „Magnet“, jak přístroji většina lékařů říká, bude umístěn v zadním traktu nemocnice a bude navazovat na rentgenové oddělení.

Vyšetření jako na páse
Magnetická rezonance má oproti přístroji CT obrovské výhody, jelikož vyšetření neobsahuje rentgenové záření, takže je zdraví neškodné. „Výborně zobrazuje měkké tkáně, které nejsou na CT vidět a s vyšetřením CT se skvěle doplňuje,“ popsal hlavní výhody magnetu ředitel Václavec. Denně by po zaškolení personálu mohl přístroj vyšetřit až 24 pacientů.

Pracuje dál
Pro Ladislava Václavce bylo zajištění přístroje magnetické rezonance hlavním předvolebním cílem. „Mám radost, že se podařilo dosáhnout jednoho z hlavních předvolebních cílů již za několik měsíců. Přesto nechci usnout na vavřínech, ale dál pracovat pro občany našeho regionu,“ dodal senátor.

magnet 1 Mapa instalací magnetické rezonance v Moravskoslezském kraji

Zdroj: Listy senátora Ladislava Václavce